București, 22 iunie 2020: Consiliul guvernatorilor al Black Sea Trade & Development Bank (BSTDB) a ținut a 22-a reuniune anuală, sub președinția Ucrainei. Întâlnirea a avut loc prin teleconferință, pentru a respecta măsurile de protecție în contextul pandemiei de Covid-19.

 

Consiliul guvernatorilor a evaluat activitățile operaționale ale Băncii și a aprobat situațiile financiare din 2019. Acesta a fost primul an în care a fost implementată strategia pe termen mediu a BSTDB și planul de afaceri pentru anii 2019-2022, care vizează extinderea substanțială a activității și a impactului de dezvoltare al operațiunilor Băncii. Pe parcursul anului, Banca și-a depășit țintele de afaceri și a atins un nivel record al activităților operaționale noi pe o piață foarte competitivă. Consiliul de administrație al Băncii a aprobat 32 de noi proiecte, în valoare totală de peste 1 miliard de euro, o creștere de aproape 87% față de nivelurile din 2018. Noile angajamente (operațiuni semnate) au crescut cu 36%, până la un total de peste 842 milioane EUR. Valoarea deconturilor a ajuns la 872 milioane EUR, cu o creștere de 52% față de 2018. Portofoliul de operațiuni al Băncii la sfârșitul anului a depășit 1,85 miliarde EUR. Banca a înregistrat un venit net pentru al 16-lea an consecutiv, pe care Consiliul a decis să îl aloce rezervei și excedentului general, pentru a sprijini activitățile operaționale ale Băncii.

 

Consiliul guvernatorilor a sprijinit cursul de acțiune al Băncii în cadrul crizei actuale de coronavirus, de a prioritiza asistența în ceea ce privește măsurile de urgență luate de statele membre, pentru a minimiza impactul pandemiei și a stimula redresarea economică a sectoarelor cele mai afectate, inclusiv sănătatea și altele infrastructuri esențiale, precum și sectorul IMM din regiune.

 

Consiliul a decis că Președinția Consiliului guvernatorilor pentru cea de-a 23-a reuniune anuală a BSTDB, din 2021, va fi preluată de Albania, iar guvernatorii pentru Republica Armeană și Republica Azerbaidjan vor deține vicepreședinția Consiliului guvernatorilor. Banca va analiza posibilitatea de a organiza evenimentele anuale la Odessa, Ucraina până la sfârșitul acestui an, în funcție de evoluția pandemiei.

 

* * * * * * * * * * *

 

Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) este o instituție financiară internațională înființată de 11 state din zona Mării Negre: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina. Sediul central este în Salonic, Grecia. Banca sprijină dezvoltarea economică și cooperarea regională prin acordarea de împrumuturi, linii de credit, capitaluri și garanții pentru proiecte și prin finanțări comerciale în sectoarele publice și private din țările membre. Capitalul autorizat al Băncii este de 3,45 miliarde de euro. BSTDB beneficiază de un rating pe termen lung “A-” acordat de Standard and Poor’s (S&P) şi “A2” acordat de Moody’s.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here