București, 10 iulie 2019 – Marsh Claims Excellence, divizia de consultanță pentru daune complexe a Marsh România a finalizat cu succes, în prima jumătate a acestui an, 6 daune majore care au afectat tot atâtea companii. Valoarea însumată a daunelor plătite a depășit 22,5 milioane EUR. Dintre acestea, suma aferentă daunei care a afectat fabrica de ingrediente alimentare Solina România a fost de 16,5 milioane EUR. Aceasta reprezintă cea mai mare daună, care a afectat o companie, consemnată vreodată la nivelul pieței locale a asigurărilor.

Marsh Claims Excellence este divizia specializată în consultanță de daune complexe ale cărei servicii sunt disponibile atât clienților Marsh dar și oricărei companii care se confruntă cu daune majore, în baza unui contract de consultanță. Serviciile Marsh Claims Excellence sprijină companiile afectate de daune în toate etapele legate de gestionarea daunei, inclusiv negocierea cu companiile de asigurare.

Solina Romania, membră a grupului Solina, este cel mai mare producător de condimente și ingrediente pentru industria alimentară din România, fiind considerată unul dintre jucătorii importanți la nivelul pieței Est Europene. Producția realizată de către cei 250 de angajați este exportată pe 4 continente. Solina Romania este prima companie activă din industria alimentară din România care a implementat un sistem de management Kaizen, devenind un punct de referință în acest sens.

Detalii despre incendiul care a afectat Solina România:

  • Incendiul care a avut loc în data de 2 februarie a.c. la fabrica de ingrediente alimentare Solina România, situată în Parcul Industrial Ciugud din Județul Alba, a distrus în totalitate clădirea, echipamentele, instalațiile și stocurile companiei.
  • Marsh a reprezentat Solina Româna în toate etapele procesului de rezolvare a daunei. Colaborarea dintre Marsh și Solina Romania în vederea consultanței pentru rezolvarea daunei a debutat pe 2 februarie a.c., colegii noștri de la Marsh Claims Excellence fiind la locul incendiului în aceeași zi.
  • Solina România avea polițe de asigurare la două companii din domeniu: o companie care a asigurat stocurile, în timp ce clădirea, echipamentele și instalațiile erau asigurate la o altă companie.
  • Efectele incendiului care a afectat o suprafață de 17.000 mp, lichidarea dificilă a incendiului, accesul limitat pentru constatarea bunurilor afectate, documentația distrusă în timpul incendiului – care a fost dificil sau imposibil de obținut – în unele situații, au fost elemente complexe care au marcat contextul rezolvării acestei daune.
  • Valoarea stocurilor asigurate a fost de 5,1 milioane EUR și a fost achitată integral de către asigurător în 116 zile de la data incendiului. (O plată parțială în data de 11 aprilie a.c. respectiv plata integrală finalizată la data de 23 mai a.c.).
  • În ceea ce privește valoarea totală a daunelor care au afectat clădirea, echipamentele și instalațiile, aceasta a fost achitată în 130 de zile de la data evenimentului. (O plată parțială la data de 29 mai a.c. respectiv plata integrală finalizată la data de 12 iunie a.c.).
  • În mai puțin de două luni de la momentul incendiului, compania a revenit operațional la peste 1.200 de clienți, procedurile de business-recovery fiind implementate cu succes.

 

Ciprian Grădinariu, Country Manager, Solina România

Mulțumim asigurătorilor și consultantului nostru Marsh, alături de care am reușit să trecem prin procesul de despăgubire.

Am reușit într-un timp record să compensăm operațional întreruperea activității și suntem optimiști că producția companiei va reveni curând acasă. În toată această perioadă am reușit să arătăm atât celor peste 1.200 de clienți dar și celor peste 250 de colegi de la Solina România că avem capacitatea și determinarea de a depăși rapid momentul din februarie.

În prezent, toți angajații sunt implicați în activitățile de revenire a businessului și de dezvoltare a noilor proiecte. Suntem deja în etape avansate de implementare a noilor tehnologii pe care le vom instala în noua fabrică pentru a crea noi soluții inovative adresate industriei alimentare.

Faptul că am avut alături de noi un consultant ne-a permis să ne concentrăm pe implementarea planului de recuperare a businessului și de revenire cât mai rapidă în piață, în timp ce Marsh ne-a reprezentat în derularea procesului de rezolvare a daunei.

Cristian Fugaciu, CEO Marsh Romania:

Am fost implicați în rezolvarea cu succes, în calitate de consultanți, pentru cele mai multe dintre daunele complexe care au avut loc în România. De fiecare dată, am fost alături de companiile afectate, am reușit să venim cu experiența Marsh și cu resurse specifice mobilizate pentru rezolvarea promptă a tuturor situațiilor. Implicarea Marsh în rezolvarea unei daune înseamnă prezența alături de compania afectată încă de la primele ore post eveniment și până la consultanța pe care o acordăm imediat dupa ce dauna a fost plătită iar compania își reia activitatea.

Cristi Paunescu, Claims Manager Marsh Romania

Un caz de asemenea complexitate a fost tratat profesionist de toate părțile implicate și am reușit să finalizăm dauna în mai puțin de 4 luni. Unul dintre principalele avantaje pentru companii, consecință a faptului că ne ocupăm de rezolvarea daunei este că, imediat după eveniment, reprezentanții acestora se concentrează pe urmărirea planului de continuitate a afacerii și reluare a activității. Sistemul de management existent la nivelul Solina a ușurat și a contribuit la accelerarea procesului de rezolvare a daunei.

Despre Marsh

Marsh este lider global în brokerajul de asigurări și consultanță de risc. Cei peste 35.000 de colegi din Marsh acordă consultanță companiilor de toate dimensiunile și clienților persoane fizice din peste 130 de țări, prin intermediul soluțiilor de diminuare a riscurilor fundamentate pe analiza datelor și consultanță de risc. Marsh este parte a Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), cea mai importantă companie globală de servicii profesioniste de consultanță în risc, strategie și resurse umane. Cu venituri anuale de peste 15 miliarde USD și peste 75.000 de colegi la nivel global, MMC își sprijină clienții să evolueze prin intermediul a patru companii, fiecare dintre ele lider pe segmentul în care activează. Alături de Marsh, MMC este compania mamă a Guy Carpenter, Mercer și Oliver Wyman.
Urmăriți Marsh pe Twitter @MarshGlobal; LinkedIn; Facebook; și YouTube sau abonați-vă la BRINK. 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here