Criza medicală creată de pandemia de coronavirus poate fi învinsă doar prin colaborare, prin solidaritate și printr-un parteneriat solid între stat și privat. Situația în care ne aflăm reprezintă un test dur pentru autoritățile române, dar în egală măsură și pentru antreprenori, pentru acei oameni care împing România înainte prin inovație și credință în succes.

Antreprenorii români au ocazia să contribuie la stoparea actualei epidemii și pot să demonstreze, încă o dată, că sunt un pilon de bază al țării.

Echipamentele medicale de protecție sunt esențiale pentru protejarea cadrelor medicale care luptă din linia I cu coronavirusul. Nu ne permitem să-i pierdem pe acești „soldați în halate albe“, pe ei trebuie să îi protejăm în primul rând.

Ventilatoarele mecanice sunt esențiale pentru salvarea pacienților care ajung în stare critică. Fiecare viață salvată contează. SUA au făcut o strategie națională din producerea acestor aparate. Donald Trump a cerut antreprenorilor americani să construiască rapid 30.000 de ventilatoare mecanice.

Și România poate rezolva această criză acasă. Antreprenorii români au deja capacitatea de a produce măști, mănuși sau combinezoane de protecție.

Luni, o companie românească a început producția de măști, cu o capacitate de până la 500.000 pe zi. O altă firmă produce viziere de protecție, cu imprimante 3D. 15 companii din industria textilă, cu un total de aproape 4.000 de angajați, au anunțat că sunt gata să producă echipamente medicale de protecție.

O inițiativă privată, cu ajutorul unor ingineri, medici și studenți din Timișoara, a proiectat un ventilator mecanic, care va fi supus testelor de omologare.

Antreprenoriatul se deprinde de tânăr. Și avem, în România, tot mai multe exemple pozitive.

Studenți ai Universității „Eftimie Murgu“ din Reșița elaborează viziere pentru protecție ce urmează a fi distribuite unităților sanitare. Chiar și elevii care fac parte din echipa de robotică a Colegiului Național „Ion Luca Caragiale“ din Ploiești au realizat, pe cont propriu, primele viziere care să-i protejeze pe medici.

Doar prin acțiune fermă putem depăși cu bine pandemia de coronavirus.

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL de Iași

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here