– interviu cu Somar Kadhanoun, organizator BMSE –

 

 

  1. Se spune că „banii n-aduc fericirea”. În replică, se răspunde: „Banii, nu. Doar numărul lor…”! De fapt, ce este fericirea?

Ce aduc banii sunt posibilităţile. Odată cu mai multe posibilităţi, vine şi o probabilitate mai mare să poţi atinge o stare de fericire sau alta, mai repede sau mai des, dar nu mai profund. Dar posibilităţile acelea multiple pot multiplica şi alte domenii, poate cu un factor de multiplicare mai mare, decat probabilitatea fericirii. De exemplu, sentimentul de putere este mult potenţat odată cu multiplele posibilităţi aduse de bani şi – împreună cu acesta – şi dezavantajele lui.

Acum, revenind la întrebare, ce este fericirea? Pentru a avea un moment de fericire, mai multe lucruri trebuie să se alinieze în tine, în viata ta şi în împrejurimile unde, spontan, se va desfăşura momentul de fericire. De obicei, nu realizăm când suntem într-un astfel de moment, cred că mintea noastră conştientă nu poate analiza fericirea decât din amintiri, nu din informaţii proaspete, neprocesate. Asta, pentru că fericirea nu este ceva controlat sau simţit de conştient. Subconştientul trebuie să transmită asta, ceva gen „vezi că aici ai fost fericit”. Astfel, ca să răspund la întrebare, ar trebui ca eu să fiu un tip de om foarte conectat cu propria persoană, cu propriul său, să fi fost crescut fără bariere prea mari şi fără conflicte interioare prea mari. Astfel, subconştientul mi-ar fi şoptit cam cum se construieşte fericirea acolo şi v-aş fi spus şi dvs. desigur… Orişicât, din analiza mea, a fericirii vazute în mine şi în alţii, pot spune că dacă rezolvi problema încrederii în sine şi observi cât potenţial enorm ai, chiar dacă eşti ultimul prost, momentan, dacă tu conştientizezi asta şi faptul că ai cea mai rară resursă la dispozitia ta – TIMPUL – atunci probabilitatea atingerii unei stări de fericire se multiplică mult mai mult, decît în cazul banilor. De ce se spune că banii sunt buni, dar nu prea? Pentru că, de fapt, există mai multe modalităţi de ajunge la fericire. Însă, încrederea în sine şi realizarea faptului că ai un potenţial enorm şi că depinde doar de tine sa-l atingi, prin paşi mici, în fiecare zi, prin dovezi mici pe care să ţi le arăţi ţie însuţi, în fiecare zi, că încă eşti pe drumul cel bun, acestea mi se par cele mai facile modalităţi de a ajunge să ai mult mai multe momente de fericire. De asemenea, momentele de fericire presărate constant, de-a lungul anilor unui om, se văd ca un moment întreg, ca un oraţ iluminat ca un întreg, atunci când le priveşti de la depărtare, de la mare depărtare, de acolo unde ne ducem, când ne ducem.

 

  1. La actuala ediţie Body Mind Spirit Expo (BMSE), desfăşurată zilele trecute, la Sala Palatului, au participat zeci de expozanţi cu diverse produse, adresate atât îngrijirii corpului, cât şi sănătăţii spirituale. Pentru a intra în posesia acestora, trebuia să le cumperi. Iată, aşadar, legătura între bani şi corp sau spirit. Poţi avea grijă de tine şi fără bani?

Cred, sincer, că natura ne oferă tot ceea ce am avea nevoie, ca să trăim o viaţă bună. Cred, sincer, că natura ne oferă şi tot ce am avea nevoie, ca să NU avem o viaţă bună! Ştiţi care este diferenţa între cele două afirmaţii? Cantitatea! Mama natură are întotdeauna o cale, prin care să-şi restabilească echilibrul. Chiar dacă asta înseamnă eliminarea unei specii, o va face pentru a se proteja. Ordinea hazardului micii părţi de Univers de pe Pământ a fost perturbată de către oameni, remediabil. Totul e remediabil, tot ce e variabil e gradul de suferinţă prin care trebuie să trecem, pentru a remedia situaţia, iar acesta – la rându-i – depinde de momentul în care conştiinţa umană globală se va ridica la o anumită masă critică.

Nu înţeleg de ce trebuie să-ţi pui problema dacă fără bani poţi avea grijă de tine! Având în vedere orânduirea societăţii de mii de ani, cred că suntem perfect conştienţi cu toţii, încă din fragedă pruncie, că banii sunt un vehicul important într-o societate. Un om care vrea să aibă grijă de el şi să trăiască în societate, trebuie neapărat să se îndrepte şi spre rezolvarea acestei oportunităţi, de a câştiga bani, trebuie ca atenţia către acest domeniu să-l însoţească întreaga zi şi întreaga noapte. Nu trebuie să se îngrijoreze, ci doar să fie atent, să aibă în vedere, să observe oportunităţi şi să profite de ceea ce a observat. Există, desigur, câteva excepţii şi sunt binevenite, pentru că nu toţi suntem creaţi egal. De fapt, mi-ar plăcea să fie mai multe excepţii.

 

  1. Poţi ajunge la bunăstare spirituală prin efort propriu?

Nu ştiu dacă poţi ajunge prin efort propriu la bunăstarea spirituală, dar ştiu că nu poţi ajunge acolo, fără lacrimi şi sudoare proprii. Suntem crescuţi astfel încât să avem lacune imense în matricea noastră comportamentală, iar aceste lucruri reprezintă primii fulgi de nea din care se declanşează „bulgărul” de motive, pentru care un om ajunge într-o stare mult prea depărtata de o stare spirituală bună.

Primul pas, întotdeauna, trebuie să vină de la tine! Nu se poate altfel, este singura condiţie pe care ne-o pune Dumnezeu. În rest, El se asigură că, dacă tu chiar vrei ceva cu adevărat, o înlănţuire de evenimente se vor întampla în intreaga lume, astfel încât tu vei avea ceea ce-ţi doreşti, dar doar dacă eşti conştient şi vezi când se întâmplă asta. Pentru că nu vei primi niciodată vreo scrisoare de la Dumnezeu, dar vei primi o mulţime de mici miracole, unde rămâi uimit de probabilitatea de a se întâmpla! Dumnezeu nu este stăpânul hazardului, ci este însuşi hazardul, El luând decizii care nouă, muritorilor, ni se par total aleatorii.

 

  1. Bunăstarea materială, bogăţiile, banii, îţi oferă – totuşi – o linişte a sufletului. Nu este primul pas către bunăstarea spirituală?

Toate acestea depind una de alta doar în măsura în care doreşti să-ţi petreci viaţa în societate. Dacă vrei să te izolezi, ori să alegi compromisul dat de diferitele tipuri de călugărie, oferite de diversele religii, atunci cred că aceste lucruri se pot despărţi, într-o mare măsură. Dacă chiar eşti un om care nu vede valoare în bani şi starea financiară, ai opţiuni – cam limitate, ce-i drept – să atingi bunăstarea spirituală şi în aceasta „ediţie” a Pământului. Mă uit la oamenii fără adăpost, la oamenii amărâţi şi sufăr sincer că nu pot să-i ajut. Şi sufăr şi mai tare când văd că nu au de cine să fie ajutaţi… Şi apoi îmi trece…. Şi mereu m-am întrebat de ce îmi trece!? Am realizat că-mi trece, deoarece fiecare dintre acei oameni este conştient că putea face mai mult şi nu a făcut. De aceea, când un om îţi cere ajutorul, simţi o datorie lăuntrică să i-l oferi – chiar dacă, în mod conştient, poţi inventa motive să nu o faci – pentru că admiri cât a muncit ca să ajungă să realizeze că are nevoie de ajutor. Ştii că este greu să ceri ajutorul. Dacă ştim cu toţii că e greu să faci asta, de ce nu suntem şi noi mai atenţi la cei din jur, să observăm care dintre – măcar – apropiaţii noştri ar avea nevoie de ajutor? Când n-ai ce face, fă un bine! Ţie sau altora…

 

  1. Ce este mai importantă – bogăţia spirituală, ori cea materială?

Echilibrul dintre cele două este important. Nu poţi să le pui în balanţă, nu trebuie, nu se cuvine… Faptul că foloseşti cuvântul „bogat”, laolalta şi cu „spiritual” şi cu „material”, nu-ţi dă dreptul să le pui nici în antagonie şi nici în aceeaşi categorie. Refuz să spun ce este mai important, pentru că nu sunt pe aceeaşi clasă de valori, pe care pot fi orânduite într-un fel în care să aibe sens.

 

  1. Se spune că gândurile pozitive atrag întâmplări pozitive în viaţa noastră. Să fie la fel şi atunci când gândeşti pozitiv într-o afacere? Gândirea pozitivă să fie secretul succesului în afaceri?

Am o mulţime de întamplări pozitive în viaţa mea de pseudo-antreprenor, însă cea mai pozitivă întâmplare avută, dacă pot spune aşa, probabil născută din gâdurile pozitive pe care le aveam la acel moment, a fost povestea începutului organizarii BMSE de către mine, în 2014. Din perspectiva acestei experienţe, aş spune că mai important decât gândurile pozitive este să-ţi alegi un partener de afaceri potrivit, atât cu tine, cât şi cu tipul de afacere.

 

Daniel Neguţ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here