• La nivel global costurile cu serviciile medicale consemnează un ritm de creștere de 3 ori mai mare comparativ cu rata inflației.
  • În România inflația medicală păstrează aceeași proporție (de 3 ori mai mare decât rata inflației), dar prognoza pentru 2019 este optimistă raportat la țările din Europa: estimările asigurătorilor indică o scădere a indicatorului menționat de la 15% în 2018 la 10% în acest an.
  • Cele mai importante cauze la nivel global ale creșterii costurilor cu serviciile medicale sunt afecțiunile metabolice și cardiovasculare, afecțiunile legate de nutriție și cele emoționale/mentale.
  • Ca răspuns la creșterea costurilor cu serviciile medicale, companiile de asigurări implementează soluții și programe de asistență medicală orientate spre calitate si investesc in digitalizare.
  • 78% dintre asigurători sprijină sau iau în considerare implementarea consultațiilor on-line (virtuale) pentru a răspunde prompt nevoilor și pentru a optimiza costurile.

 

 

București, 13 iunie 2019

 

Potrivit  studiului  2019 Medical Trends Around the World realizat de Mercer Marsh Benefits (MMB), costurile medicale au continuat să crească într-un ritm de 3 ori mai mare față de rata inflației, până la o medie globală de 9.7% în anul 2018. O creștere similară este prognozată la nivel global pentru anul în curs și chiar mai mare pentru anul 2020. În vreme ce costurile planurilor de beneficii medicale  acordate angajaților continuă să crească, angajatorii au posibilitatea să optimizeze costurile prin implementarea unor programe customizate si eficiente, proiectate cu sprijinul consultanților și să direcționeze programele de beneficii către accesul la asistență medicală orientată spre calitate.

 

Realizat pentru al 5-lea an consecutiv, studiul Mercer Marsh Benefits include răspunsurile din partea a 204 asigurători din 59 de țări. Mercer Marsh Benefits (MMB) 2019 Medical Trends Around the World sintetizează evaluarea din partea asigurătorilor a modului în care starea de sănătate, furnizorii de servicii medicale și obiceiurile de consum influențează costurile. În același timp, studiul acoperă și detaliile cu privire la măsurile  pe care asigurătorii le implementează.

 

La nivel global, riscurile care au cel mai mare impact în costurile medicale sunt reprezentate de: afecțiunile metabolice și cardiovasculare, cele legate de nutriție și cele emoționale. Din perspectivă regională, există o variație în ceea ce privește impactul riscurilor medicale în costuri (Detalii în Tabelul 1):

  • America de Sud: afecțiuni legate de nutriție (85%)
  • Europa: afecțiuni legate de tulburări mentale/emoționale (61%)
  • Middle East and Africa: riscuri ocupaționale (59%), subnutriție (24%)
  • Asia: riscuri legate de mediu (52%)

 

Din perspectiva impactului produs de furnizori în creșterea costurilor medicale, 29% din creștere este determinată de costurile cu furnizorii din industria farmaceutica , 23% din crestere este determinată de noile proceduri pentru determinarea diagnosticurilor, 18% de neoptimizare în prescrierea tratamentelor și 9% de prelungirea duratei de spitalizare.

 

Ca răspuns la creșterea costurilor medicale, s-a dublat numărul de asigurători care investesc în inițiative orientate către optimizarea accesului asiguraților la serviciile medicale potrivite. La nivel global, 29% dintre asigurători nominalizează această opțiune de investiții ca prioritate strategică.

În plus, 63% dintre asigurătorii care au răspuns în cadrul studiului afirmă că investesc în educarea consumatorilor,  în instrumente și facilități care conduc la un comportament sănătos, orientat pe prevenție din partea asiguraților.

La nivel global, 78% dintre asigurători iau în considerare sau au implementat deja sisteme de consultații medicale on-line.

 

România:

 

Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania:

Cu toate că la nivel global costurile serviciilor medicale continuă să crească, iar majoritatea asigurătorilor consideră că nivelul inflației medicale fie va stagna fie va crește, piața din România anticipează o diminuare a nivelului inflației medicale de la 15% în 2018 la o valoare de 10% în acest an. Ca si trend de scadere, aceasta este cea mai optimistă estimare dintre țările europene și un semn cu privire la reașezarea pieței, în contextul în care anul trecut a fost marcat de o creștere fără precedent a costurilor cu serviciile medicale private din România, pe fondul modificărilor legislative care au avut loc.

 

Încurajăm companiile care acordă beneficii medicale pentru angajați să implementeze programe care să țină cont de perspectiva optimizării costurilor și, în același timp, să ia în considerare obiectivele care țin de motivarea angajaților. Angajatorii trebuie să evalueze toate opțiunile pentru a maximiza efectele planurilor de beneficii pe care le acordă angajaților.  

 

Potrivit informațiilor furnizate pentru Mercer Marsh Benefits de companiile de asigurări din România care au luat parte la studiu, în anul 2018, inflația medicală s-a menținut la 15%, de aproape 3 ori mai mult comparativ cu rata inflației generale, consemnată la nivel național.

 

În Europa, inflația medicală a crescut în anul 2018 cu 0.5 puncte procentuale până la o medie consemnată anul trecut de 8,1%. Din perspectiva creșterii costurilor cu serviciile medicale, România ocupă locul 4 dintre țările Europene, după Ucraina (+23,5%), Ungaria (19,2%) și Turcia (+15,5%).

Studiul MMB anticipează pentru România un nivel de 10% a inflației medicale în 2019, în scădere de la valoarea de 15% în 2018.

 

Din perspectiva estimărilor pentru anul în curs, dintre țările europene,  România are cea mai optimist forecast, estimându-se o diminuare a inflației medicale de la 15% în 2018, la 10% în 2019.

 

Click aici pentru a descărca varianta integrală a studiului.

 

 

Precizare pentru redactori: studiul nu ia în calcul SUA.

 

Tabelul 1: Companiile de asigurări au fost rugate să evidențieze cei mai importanți factori de risc ce influențează costurile planurilor de beneficii medicale acordate angajaților:

 

  Importanță Global Asia Europa America de Sud Orientul Mijlociu, Africa
Riscuri metabolice sau cardiovasculare 1 91% 88% 92% 97% 88%
Riscuri nutriționale 2 56% 41% 51% 85% 71%
Tulburări emoționale 3 44% 29% 61% 45% 12%
Riscuri ocupaționale 4 43% 52% 42% 18% 59%
Riscuri de mediu 5 30% 52% 19% 18% 24%
Afecțiuni provocate de fumat 6 22% 17% 27% 24% 24%
Subnutriție 7 6% 5% 5% 0% 24%
Abuzul de alcool sau droguri 8 5% 11% 3% 0% 0%
Riscuri în legătură cu traficul, violență sau siguranța 8 5% 8% 0% 12% 0%

 

 

Studiul Mercer are la bază solicitarea transmisă companiilor de asigurare cu privire la evoluția costurilor medicale în fiecare țară și a tipurilor, costurilor și frecvența daunelor aferente programelor de beneficii medicale acordate angajaților în anulu 2018.

 

 

Despre Mercer Marsh Benefits în România

Mercer este o companie globală de consultanţă în sănătate, remunerație și cariere și este prezentă pe piaţa din România sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits prin intermediul căruia, clienții au la dispoziție o singură sursă de gestionare a costurilor, riscurilor și a complexității beneficiilor acordate angajaților. Rețeaua reprezintă o asociere a birourilor locale Mercer și Marsh din întreaga lume.

 

Despre Mercer

Mercer îşi sprijină clienţii din întreaga lume să îmbunătăţească sănătatea, remuneraţia şi performanţa celei mai importante resurse – cea umană. Mercer are peste 20.000 de angajaţi în peste 40 de ţări, având operațiuni în mai mult de 130 de țări. Mercer este parte din Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), o echipă globală de companii de servicii profesionale care oferă clienţilor recomandări şi soluţii în materie de riscuri, strategii şi capital. Cu peste 57.000 de angajaţi în întreaga lume şi venituri anuale de peste 13 miliarde $, Marsh & McLennan Companies este de asemenea societatea mamă a Marsh, lider global în brokerajul  în asigurări și consultanței de risc, Guy Carpenter, lider specialist in risc si reasigurari si Oliver Wyman, lider consultant de management. Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.mercer.com și urmăriţi Mercer pe Twitter @MercerInsights.

 

Despre Marsh

Marsh acordă consultanță persoanelor fizice și companiilor de toate dimensiunile, în domeniul brokerajului de asigurări și al soluțiilor inovative de management al riscului. Cei peste 35.000 de colegi din Marsh acordă consultanță companiilor de toate dimensiunile din peste 130 de țări. Marsh este parte a Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), cea mai importantă companie globală de servicii profesioniste de consultanță în risc, strategie și resurse umane. Cu venituri anuale de peste 15 miliarde USD și peste 75.000 de colegi la nivel global, MMC își sprijină clienții să evolueze prin intermediul a patru companii, fiecare dintre ele lider pe segmentul în care activează. Alături de Marsh, MMC este compania mamă a Guy Carpenter, Mercer și Oliver Wyman.
Urmăriți Marsh pe Twitter @MarshGlobal; LinkedIn; Facebook; și YouTube sau abonați-vă la BRINK.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here