Deloitte CFOSurvey Europa Centrală:Îngrijorare privindincertitudineafinanciarăşi economică

  • Directorii financiari sunt optimiștiprivind așteptările legate de economie şide evoluția propriilor companii
  • Departamentele financiare nu sunt pregătite pentru adoptarea inteligenţeiartificiale
  • Directorii financiari din România sunt mai pesimiști în comparație cuomologii lor din Europa Centrală

 

Bucureşti, 14februarie2019 –Peste o treime (35%) dintre directorii financiari din 17 țări din Europa Centrală, inclusiv România, consideră că mediul de afaceri este supus unui grad ridicat de incertitudine şisuntprecauţiprivindasumarea de riscuri suplimentarecare ar putea afecta bilanțul. Aceasta este principala concluzie a celei de-a zecea ediţii a studiuluiDeloitte CFO SurveyEuropa Centrală, realizat în perioada septembrie-noiembrie 2018 pe bazaopiniilordirectorilor financiari din peste 700 de organizaţiimari din sectoare şi industrii variate.

Directorii financiaridin Europa Centralăsunt optimiști privind așteptările legate deeconomie şide evoluţia propriilor  companii, 66% dintre respondenţiconsiderând că vor înregistra venituri mai mari în anul 2019. Cu toate aceste, indicele de încredere a scăzut uşorfaţă de anul 2018, de la 23% la 16%, dar se situează peste nivelurile din 2016 şi 2017.

Potrivit sondajului, mai mulţi directori financiari(73%)suntreticenţiprivind asumarea unor riscurifață de anul 2018 şi consideră că nu este momentul potrivit pentru luarea unor decizii financiare care implicăun grad ridicat de risc. Ei se aşteaptă ca profituloperațional să se mențină sau să crească și văd creşterea costurilor ca fiind cel mai mare factor de risc în acest sens. Legat de costurile în creștere, directorii financiari intervievaţi le evidențiază pe cele legate de forţa de muncă, de transport şide producţie.

În ceea ce priveşte nivelul de ocupare a forţei de muncă, directorii financiaridin Europa Centrală se aşteaptă ca acesta să se mențină sau să crească, dar par mai reticențifață de ideea de a face noi angajări.

De asemenea, studiul arată că departamentele financiare nu sunt pregătite pentru adoptarea inteligenţei artificiale (artificial intelligence – AI), deşirespondenții recunosc beneficiile pe care le poate aduce robotica. Rezultatele sugerează că firmele din Europa Centrală nu profită de avantajele implementării soluțiilor de tip AI, iar 77% dintre companiile din regiune nu folosesc niciun fel de instrumente cognitive, deşiprecep contabilitatea ca fiind un domeniu cheie pentru implementarea soluţiilorde tip AI. Aproximativ jumătate dintre directorii financiari consideră că principalele beneficii ale roboticiişiale inteligenței artificiale suntcreşterea vitezei, a eficacităţiişi reducerea costurilor.

În ceea ce-i privește pe directorii financiari din România, studiul arată că aceștia sunt mai pesimiști față de respondenții din alte țări, 66% dintre eipercepând un grad ridicat sau foarte ridicat de incertitudine fiscală, în comparațiecu 35%, în regiune. Un număr aproape dublu de directori financiari din România (90%) față de omologii din Europa Centrală consideră că asumarea unor riscuri suplimentare în afaceri nu este dezirabilă în această perioadă.

„Dintre factorii principali care ar putea avea un impact negativ asupra companiilor, directorii financiari din România sunt preocupați de migrarea angajaților cu calificare superioară și de efectul acesteiaasupra forței de muncă disponibile, de creșterea costurilor operaționale și de imprevizibilitatea legislației fiscale și a celei care influențeazămediul de afaceri. Cu toate acestea, ei rămân în general optimiști privind perspectivele macroeconomice și alemediului de afaceri”, spune Farrukh Khan, Partener Audit și Servicii conexe, Deloitte România, coordonatoral programului CFO Survey în România.

Studiul arată că 85% dintre directorii financiari din România se așteaptă la o creștere a prețurilor în anul 2019 și  sunt preocupați de impactul acesteia asupra costurilor operaționale. În decursul anului, ei preconizează creșteri ale costurilor cu materialele, cu forța de muncă și cu serviciile. Peste jumătate dintre respondenții din România (51%) se așteaptă la o creștere a PIB-ului în 2019, iar 75% dintre aceștia vor bugetavenituri mai mari în 2019, ușor mai optimist față de omologii lordin regiune (66%).

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și managementul riscului, servicii de consultanță fiscală și alte servicii adiacente către clienți din sectorul public și privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500® sunt clienți Deloitte, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a aborda provocări de business complexe. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor 286.000 de profesioniști ai săi.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații SCA, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.200 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.

 

© 2019. Pentru informații contactați Deloitte România

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here