Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri că statul nu ar trebui să impună un salariu minim în economia reală, ci numai în sectorul public.

Ministrul Finanțelor: Sunt pentru ca statul să nu fie prezent în piaţă

Subiectul a fost abordat pornind de la constatarea că veniturile bugetarilor le depășeșsc constistent pe cele din domeniul privat: “Este o situaţie neplăcută care trebuie inversată… Nu poţi avea la stat salarii mai mari decât în sectorul privat”, a explicat Eugen Teodorovici.

Raționamentul acestuia a fost sancționat, în special de către sindicaliști, deoarece eliminarea unui plafon minimal echivalează cu permisiunea acordată angajatorilor de a plăti cât consideră de cuviință.

Aceasta ar duce la lărgirea prăpastiei dintre veniturile bugetarilor și cele ale lucrătorilor din privat și ar determina inegalități sociale cel puțin la nivelul de bază – necalificatul din sistemul public va avea un salariu mai mare decât necalificatul dintr-o firmă, deși exact angajații din sectorul privat asigură, prin impozitele lor, plata personalului public.

Situația salariului minim în UE, la 1 iulie 2018

  • Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia nu au salariu minim pe economie.
  • În Cipru, guvernul stabilește salariile minime pe ocupații.
  • În Danemarca, Italia Austria, Finlanda și Suedia,  Denmark, Italy, Austria, salariile minime sunt stabilite prin contracte colective pentru o serie de sectoare.
  • În toate statele membre unde există, salariul minim este fixat în cuantum brut.
  • În Germania, Franța, Irlanda și Marea Britanie, salariile minime sunt fixate pe oră, nu pe salariu lunar.
  • În Malta, salariul minim este fixat pe săptămână.
  • Grecia este singura țară din UE 28 unde salariul minim pe economie a scăzut în ultimii 10 ani (cu 14%, față de 2008)
  • În euro, cel mai mic salariu minim este plătit în Bulgaria (261 euro), iar cel mai mare, în Luxemburg – 1.999 euro.

România – pro și contra salariului minim pe oră

În viziunea ministrului Teodorovici, pentru sectorul privat ar trebui eliminat pragul minim și apoi să fie acordate facilități angajatorilor care nu au niciun angajat remunerat sub salariul minim (care ar exista doar în sistemul de stat).

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a reacționat și ea, luni, transmițând un comunicat în care menționează că susține propunerea ministrului Teodorovici, solicitând, însă, evaluarea posibilității de-a stabili un salariu minm pe oră.

Eliminarea salariului minim pe economie în privat, le-ar permite firmelor să-i plătească mai bine pe muncitorii calificați, reducând veniturile necalificaților.

Ministrul Muncii: Exclus, exclus, exclus. Nu există în programul de guvernare!

Luni, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a intervenit la modul categoric în polemica iscată:

“Este exclus, exclus, exclus să se elimine salariul minim pe economie. Nu există în programul de guvernare!”

Dezbaterea privind salariul minim – prea mic, în opinia sindicatelor și prea costisitor, în calculele angajatorilor – a continuat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here