FILE PHOTO: The logo of Austrian real estate group Immofinanz is pictured on top of the company's headquarters building in Vienna August 13, 2010. REUTERS/Heinz-Peter Bader/File Photo
FILE PHOTO: The logo of Austrian real estate group Immofinanz is pictured on top of the company’s headquarters building in Vienna August 13, 2010. REUTERS/Heinz-Peter Bader/File Photo

 

 

DATE PRINCIPALE (în mil. euro) 1 mai 2013 –
31 ianuarie 2014
Δ în % 1 mai 2012 –
31 ianuarie 2013
Venituri din închirieri 468,3 -5,0% 492,9
Venituri din gestionarea activelor 376,8 -4,1% 392,9
Venituri din vânzarea de proprietăți 26,0 -56,4% 59,6
Venituri din dezvoltarea de proprietăți 11,6 n.a. -6,5
Cheltuieli neatribuite în mod direct -70,6 -12,2% -80,3
Rezultate operaționale 358,7 -7,2% 386,3
Profit operațional (EBIT) 486,0 8,4% 448,4
Profit net aferent perioadei raportate 225,8 7,1% 210,8
Flux de numerar brut  281,8 -10,6% 315,3
Flux de numerar sustenabil (FFO) 171,8 -31,2% 249,7

 

IMMOFINANZ Group a înregistrat un profit net de 225,8 milioane de euro în primele trei trimestre ale anului financiar 2013/2014, cu o creștere de 7,1% față de aceeași perioadă a anului precedent. Rezultatele operaționale au scăzut ușor, datorită numărului ridicat de vânzări de proprietăți și a întârzierii finalizării centrului comercial GOODZONE din Moscova.  

Veniturile din închirieri aferente perioadei raportate au scăzut ușor, la 468,3 milioane de euro, față de perioada similară a anului trecut (T1-3 2012/13: 492,9 milioane de euro). Veniturile din vânzarea de proprietăți s-au ridicat la 26 milioane de euro (T1-3 2012/13: 59,6 milioane de euro). Veniturile din dezvoltarea de proprietăți au crescut de la -6,5 milioane de euro la 11,6 milioane de euro. Vânzările de proprietăți în primele trei trimestre ale anului financiar 2013/14 au dus la un declin de 7,2% a rezultatelor operaționale, de 358,7 milioane de euro (T1-3 2012/13: 386,3 milioane de euro). Se estimează că aceste rezultate vor fi compensate de efectele reinvestirii paralele a veniturilor ce vor fi realizate în anul financiar 2014/15, datorită întârzierii finalizării centrului comercial GOODZONE din Moscova.

„În primele trei trimestre ale anului financiar 2013/14, am vândut proprietăți în valoare de 863,1 milioane de euro. Prin aceste rezultate am contribuit la atingerea obiectivului nostru la cinci ani, și anume un program de vânzări de 2,5 miliarde de euro lansat în anul 2010/11, mult mai devreme decât era planificat”, a spus Eduard Zehetner, CEO al IMMOFINANZ Group. Vânzările de proprietăți din perioada mai 2010 – ianuarie 2014 au totalizat 2,52 miliarde de euro. „IMMOFINANZ Group își propune să mențină același ritm al vânzărilor de proprietăți și în zona de tranzacții. Am vândut recent două clădiri de birouri pentru aproape 29 milioane de euro, peste valoarea lor contabilă: Airport Office III din Düsseldorf și Arbes din Praga. În ambele situații, cumpărătorii au fost investitori instituționali”, a adăugat Zehetner.

Pe lângă rezultatele foarte bune din vânzarea de proprietăți, efectele pozitive ale schimbului valutar și evaluarea instrumentelor derivate, au contribuit de asemenea la creșterea profitului net la 225,8 milioane de euro (T1-3 2012/13: 210,8 milioane de euro). Fluxul de numerar brut a scăzut de la 315,3 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, la 281,8 milioane de euro. Această scădere s-a datorat în principal creșterii taxelor la 28,6 milioane de euro pe baza vânzărilor de proprietăți (T1-3 2012/13: 10,3 milioane de euro) și a creșterii temporare a TVA-ului la credite aferent intrărilor.

PERSPECTIVE:

Revenirea pieței – în special pe bursele de valori – a fost influențată negativ de criza din Crimeea. Dimensiunea unui efect potențial asupra dezvoltării comerciale a piețelor țintă, în special Rusia, nu poate fi estimată în prezent. „Deși o rublă slabă are un efect pozitiv pe termen scurt asupra rezultatelor, datorită evaluării proprietăților noastre, aceasta reprezintă un factor negativ pentru dezvoltarea afacerii noastre în Rusia pe termen mediu și lung. Veniturile din închirieri din portofoliul nostru de retail din Rusia sunt în principal corelate la dolarul american sau la euro, astfel că o modificare a cursului de schimb al rublei nu are o influență directă asupra veniturilor noastre din gestionarea activelor. Cu toate acestea, în calitate de proprietar de centre comerciale, depindem de succesul economic al chiriașilor noștri. O scădere continuă a valorii rublei ar putea pune presiune pe unii dintre acești chiriași”, a comentat Eduard Zehetner, CEO al IMMOFINANZ Group. IMMOFINANZ Group a gestionat mereu cu succes situațiile cursului de schimb valutar și a reușit să evite orice pagubă economică materială în trecut. Spre exemplu, IMMOFINANZ a încheiat acorduri speciale pe termen scurt cu o serie de chiriași în perioada de criză financiară 2008-2009 ca mijloc de reducere a efectelor de schimb valutar. Acesta reprezintă, de asemenea, un scenariu posibil în situația actuală.

„Nu credem că așa-numitele ‘sancțiuni’ implementate de către diverse partide până în prezent sunt în măsură să influențeze în mod negativ economia Rusiei sau fluxul de bunuri și capital“, a adăugat Zehetner.

„Proprietățile noastre din Rusia sunt finanțate în dolari americani și numai prin băncile rusești (cum ar fi Rosbank, Nordea). Împrumuturile sunt la termen, iar proprietățile respective servesc drept garanție. De asemenea, avem disponibile suficiente finanțări pe termen lung pentru noile proprietăți aflate în dezvoltare, cum ar fi centrul comercial GOODZONE, recent finalizat“, a explicat Birgit Noggler, Chief Financial Officer al IMMOFINANZ.

IMMOFINANZ Group se așteaptă la o creșterea continuă a valorii companiei în anul financiar 2013-2014. Această creștere va fi susținută de optimizarea continuă a portofoliului, continuarea programului de vânzări de succes și de intensificarea activităților de dezvoltare cu accent pe Germania, Polonia, Rusia și România.

După înființarea noii entități BUWOG, IMMOFINANZ îți va consolida profilul de specialist în proprietăți de birouri, retail și logistică, în Europa Centrală și de Est, inclusiv Rusia. Acest lucru va sublinia poziția de lider a Grupului în aceste segmente prin volumul portofoliului și capitalizarea de piață. De asemenea, înființarea noii entități BUWOG va conduce la o îmbunătățire a indicatorilor cheie financiari și a celor de funcționare și va reduce în mod semnificativ complexitatea structurii IMMOFINANZ Group. Viitoarele direcții vor crea, de asemenea, oportunități mai bune pentru tranzacțiile strategice. În segmenul operațional, IMMOFINANZ Group se va concentra să își păstreze poziția de propulsor al pieței imobiliare, precum și pe optimizarea profitabilității de-a lungul întregului lanț de valori.

DETALII DESPRE PROIECTELE AFLATE ÎN DEZVOLTARE:

Venituri din gestionarea activelor

Veniturile din chirii, în perioada raportată, au fost de 468,3 milioane de euro, ceea ce reprezintă o scădere de 5% în comparație cu anul anterior (T1-3 2012/13: 492,9 milioane de euro). Această scădere este datorată vânzărilor de proprietăți și a întârzierilor proiectelor în dezvoltare în perioada raportată.

Veniturile din gestionarea activelor au scăzut, din același motiv, cu 4,1%, la 376,8 milioane de euro (T1-3 2012/13: 392,9 milioane de euro).

Venituri din vânzarea de proprietăți

În perioada de raportare au fost înregistrate venituri de 26 milioane de euro din vânzarea de proprietăți (59,6 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012/13). Procesul de optimizare a portofoliului a inclus vânzarea unor proprietăți de dimensiuni reduse, precum și vânzarea hotelului Hilton Vienna Danube din Austria, depozitului retail Horn din Austria, Silesia City Center din Polonia și proprietății logistice Egerkingen din Elveția. Vânzarea Silesia City Center pentru 412 milioane de euro către un consorțiu internațional de investitori condus de Allianz reprezintă una dintre cele mai mari tranzacții de pe piața imobiliară est-europeană a ultimilor ani. O contribuție majoră la venituri a avut-o, de asemenea, vânzarea proprietăților din segmentul BUWOG, inclusiv a 48 de proprietăți din Austria Superioară, cu un total de 1.135 de apartamente și aproape 84.000 de metri pătrați, reprezentând cea mai mare parte a portofoliului din această regiune. După vânzarea portofoliului Vorarlberg și vânzarea parțială a portofoliului din Styria și Carinthia, aceste tranzacții reprezintă un nou pas în procesul prin care BUWOG își consolidează businessul din piețele principale. Zona Vienei reprezintă principala regiune de interes în Austria, în timp ce provinciile nordice și capitala Berlin concentrează activitățile din Germania.

Venituri din dezvoltarea de proprietăți

Vânzarea de active și valorificarea proiectelor de dezvoltare curente au generat venituri de -14,8 milioane de euro, înainte de efectele cursului de schimb valutar, în timpul perioadei de raportare (-12,1 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012/13). Una dintre cauzele acestui rezultat negativ a fost întârzierea proiectului GOODZONE. După ajustarea în funcție de efectele cursului de schimb valutar, veniturile din dezvoltarea de proprietăți au crescut la 11,6 milioane de euro în perioada de raportare (-6,5 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012/13).

Cheltuieli administrative

Cheltuielile administrative, care nu pot fi atribuite direct (cheltuielile de regie și cele cu personalul), au scăzut de la -80,3 milioane de euro în primele trei trimestre ale anului precedent la -70,6 milioane de euro în perioada raportată. Această scădere reprezintă rezultatul declinului față de anul precedent al efectelor negative ale procedurilor juridice cu Aviso Zeta.

Rezultate operaționale, EBIT, EBT, profit net

Rezultatele operaționale au scăzut cu 7,2% față de anul precedent, la 358,7 milioane de euro în perioada de raportare (386,3 milioane de euro), din cauza vânzărilor de proprietăți și întârzierilor proiectelor de dezvoltare menționate anterior. Rezultatele evaluării, ajustate în funcție de efectele cursului de schimb valutar, au fost mai scăzute decât în aceeași perioadă a anului trecut și au totalizat -30 milioane de euro în primele trei trimestre ale anului 2013/14 (25,8 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012/13). A avut astfel loc o variație de 0,3% a valorii investițiilor în proprietăți pe termen lung, care a fost de 9.218,5 milioane de euro. EBIT a crescut cu 8,4%, de la 448,4 milioane de euro la 486 milioane de euro.

Rezultatele financiare au scăzut ușor la -204,5 milioane de euro (-191,7 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012/13). Această valoare include și efectele schimbului valutar non-numerar aferent sumei de -57,6 milioane de euro (-18,5 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012/13). Alte rezultate financiare, de 27,1 milioane de euro (-14,5 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012/13), mai includ, printre altele, rezultate pozitive de 27,6 milioane de euro, urmare a evaluării non-numerar a efectelor derivatelor menținute pentru a gestiona riscul ratei dobânzii prin operațiuni de tip hedging. Veniturile înainte de taxe au crescut de la 256,7 milioane de euro în primele trei trimestre ale anului precedent, la 281,5 milioane de euro.

Dezvoltarea solidă a businessului operațional, împreună cu vânzările de proprietăți, efectele pozitive ale cursului de schimb valutar și evaluarea derivatelor au generat o creștere de 7,1% a profitului net față de anul precedent, de la 210,8 milioane de euro la 225,8 milioane de euro.

Fluxul de numerar

Fluxul de numerar brut a scăzut față de aceeași perioadă a anului precedent, la 281,8 milioane de euro (315,3 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012/13). Fluxul de numerar sustenabil1) a totalizat 171,8 milioane de euro (249,7 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012/13), iar această scădere a fost cauzată în principal de creșterea cheltuielilor cu taxele la 28,6 milioane de euro (10,3 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012/13) și de reducerea veniturilor din vânzările de proprietăți la 26 milioane de euro (59,6 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012/13). Fluxul de numerar din activități operaționale a scăzut de la 282,2 milioane de euro la 229,6 milioane de euro, în timp ce fluxul de numerar din investiții a crescut la 321,5 milioane de euro (-38,6 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012/13). Nivelul crescut de rambursare a împrumuturilor a generat un flux de numerar din activități de finanțare de -803 milioane de euro (-189,6 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2012/13). Numărul mare al vânzărilor de proprietăți din ultimele luni, alături de rambursarea finanțărilor au dus la creșterea raportului acțiunilor de la 42,3% la 30 aprilie 2013, la 44,3% și la reducerea datoriei nete cu 270,7 milioane de euro. Raportul împrumut-valoare a fost de 45,8% (net) după scăderea numerarului și echivalentelor sale.

Valoarea netă a activelor (NAV) per acțiune și câștigurile per acțiune

Valoarea netă diluată a activelor (NAV) per acțiune a fost de 5,48 euro la 31 ianuarie 2014 și a scăzut ușor, cu 0,03 euro (0,5%) per acțiune, sub nivelul de la 30 aprilie 2013 (5,51 euro), în ciuda plății unor dividende de 0,15 euro per acțiune la începutul lunii octombrie.

În baza prețului per acțiune din 18 martie 2014 (3,5 euro), acțiunile IMMOFINANZ au fost tranzacționate cu un discount de 36,2% la valoarea netă diluată a activelor per acțiune.

Raportul pentru cel de-al treilea trimestru al anului financiar 2013/14, la 31 ianuarie 2014, poate fi accesat pe site-ul Grupului IMMOFINANZ AG, începând cu 20 martie 2014. http://www.immofinanz.com/en/investor-relations/financial-reports/

 

Rezultatele IMMOFINANZ Group în România pentru primele trei trimestre ale anului financiar 2013/14, la data de 31 ianuarie 2014

Proprietățile IMMOFINANZ Group în România reprezintă 9,7% din portofoliul total al companiei. Grupul deține în România 89 de proprietăți (17 investiții finalizate, 11 în curs de dezvoltare și 61 de proiecte în curs de analiză), cu o valoare de 991,1 milioane de euro (657,2 milioane – investițiile finalizate, 36,7 milioane – proiecte în curs de dezvoltare și 297,2 milioane – proiectele în curs de analiză). Portofoliul curent de investiții se compune din 9 clădiri de birouri (13,5% din totalul portofoliului de birouri), 5 proprietăți în zona de retail (10,7% din întregul portofoliu de retail) și 3 centre logistice (3,2% din întregul portofoliu de logistică).

 

În primele trei trimestre ale anului financiar 2013/14, veniturile din închirieri din România au crescut ușor, totalizând 36,2 milioane de euro (T1-3 2012/13: 35,9 milioane de euro) și reprezintă 7,7% din veniturile totale ale din închirieri ale Grupului. Rezultatele operațiunilor din România au fost în valoare de 21,1 milioane de euro (T1-3 2012/13: 21,1 milioane) și reprezintă 5,9% din rezultatele operaționale totale ale IMMOFINANZ Group. Profitul operațional (EBIT) în România se ridică la 7,3 milioane de euro – echivalentul a 1,5% din EBIT la nivelul întregului Grup.

1)Flux de numerar sustenabil: Flux de numerar brut (281,8 milioane de euro [T1-T3 2012/13: 315,3 milioane de euro]) + dobânda stabilită de investiția financiară (8,6 milioane de euro [T1-T3 2012/13: 14,4 milioane]) – dobânda plătiră (120,3 milioane [T1-T3 2012/13: 116,1 milioane]) – flux de numerar din derivate (24,3 milioane [T1-T3 2012/13: 23,5 milioane]) + venituri din vânzarea de proprietăți (26,0 milioane [T1-T3 2012/13: 59,6 milioane])

 

Despre IMMOFINANZ Group

IMMOFINANZ Group este una dintre cele mai importante companii de imobiliare listate din Europa și este inclusă în indicele ATX (Austrian Traded Index) al Bursei de Valori din Viena. De la înființarea sa, în 1990, IMMOFINANZ Group și-a constituit un portofoliu de proprietăți de înaltă calitate. La ora actuală, acesta cuprinde peste 1.600 de proprietăți cu o valoare de piață de aproape 10,2 miliarde euro. În calitate de „propulsor al pieței imobiliare”, compania se concentrează pe integrarea celor trei aspecte ale afacerii: construcția de proprietăți durabile de înaltă calitate în locații centrale, managementul profesional al acestor proprietăți și optimizarea ciclului de vânzare. IMMOFINANZ Group își concentrează activitatea pe segmentele de retail, birouri, logistică și rezidențial în opt piețe regionale principale: Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Polonia și Rusia. Pentru mai multe informații accesați: http://www.immofinanz.com | http://blog.immofinanz.com | http://properties.immofinanz.com

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here