Chevron a obtinut cea de-a doua autorizatie de construire in Vaslui, dupa cea de la Pungesti, pentru amplasarea sondei de explorare a gazelor de sist in Puiesti, documentul fiind eliberat de Consiliul Judetean dupa depunerea tuturor actelor de catre compania petroliera.

Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a emis societatii Chevron Romania SRL o noua autorizatie de construire pentru „Lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Puiesti”, document obtinut de compania petroliera la mai bine de jumatate de an dupa declansarea procedurilor in acest sens, potrivit Mediafax.

Autoritatile vasluiene sustin ca eliberarea autorizatiei s-a facut, ca si in cazul de la Pungesti, cu respectarea legislatiei in domeniu, dupa depunerea la dosar de catre Chevron a tuturor documentelor solicitate.

„O autorizatie de construire, indiferent despre ce obiectiv este vorba, se elibereaza doar daca sunt indeplinite toate conditiile legale. Societatea Chevron Romania Exploration and Production SRL a realizat toate cerintele impuse in certificatul de urbanism astfel incat a obtinut autorizatia de construire pentru lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Puiesti”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu.

Eliberarea autorizatiei de construire la Puiesti s-a facut dupa ce Chevron obtinuse, pe 30 ianuarie 2014, acordul de mediu pentru explorarea gazele de sist in extravilanul localitatii respective. Compania petroliera a depus solicitarea pentru obtinerea acordului de mediu la Puiesti in toamna anului trecut, iar pe 20 decembrie 2013 a avut loc si dezbaterea publica pe marginea proiectului, sedinta care s-a desfasurat, pe o perioada de doua ore, printre huiduieli si fluieraturi ale localnicilor si activistilor de mediu.

Sonda de explorare de la Puiesti va fi amplasata la 1,4 kilometri de cea mai apropiata localitate si la 300 de metri fata de paraul Tutova. Suprafata luata in concesiune de compania petroliera este de aproximativ doua hectare.

Societatea Chevron Romania mai detine trei acorduri de mediu in judetul Vaslui, obtinute in urma cu un an, pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Silistea – Pungesti, Paltinis – Bacesti si Popeni – Gagesti. De asemenea, compania petroliera a obtinut, in baza acordului de mediu si a altor avize de la alte autoritati, si prima autorizatie de construire pentru amenajarea platformei pe care urmeaza sa fie montata sonda de explorare de la Silistea – Pungesti.

Autorizatia a fost acordata de Consiliul Judetean Vaslui la inceputul lunii octombrie 2013, lucrarile de amenajare a platformei fiind demarate efectiv pe 2 decembrie 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here